Akvaryum Balık Çeşitleri
Bazı balık türleri aşırı saldırgan ya da çekingen olmaları veya çok özel akvaryum koşulları gerektirmelerinden ötürü sadece kendi türleriyle bir arada tutulabilir. Bir çok balık türü de diğer uyumlu türlerle birlikte rahatlıkla bir akvaryumu paylaşabilir. Çeşitli balık ve bitki türlerinin bir arada tutulduğu bu tip akvaryumlara karma akvaryumlar denir. Bunlar çeşit ve renk zenginliğiyle çoğu kişiye tek tür akvaryumlardan daha cazip gelir. Karma akvaryumlarda uyumu sağlayabilmek için bir araya koyacağınız bitki ve balık türlerini dikkatlice seçmeniz çok önemlidir.
Beta Balığı
Küçüklüklerinden itibaren yeterince geniş akvaryumlarda beslenen Betalar çok canlı ve sağlıklı olurlar. Bir akvaryuma konulduklarında bir süre yüzdükten sonra yorulup dibe çökerler. Üretimde de sağlıklı akvaryum Betalarından çok daha iyi sonuç alınır. Kavanoz Betaları ise genellikle yavru verdikten kısa bir süre sonra ölür.
Diskus Balığı
Diskus, akvaryum balıkları içerisinde özel bir yere sahiptir. Güzelliği kadar davranış biçimiyle de ilgi çeker. Diskusun sağlıklı olması, her balık türünde olduğu gibi öncelikle akvaryumda uygun koşulların sağlanması ve sürdürülmesiyle mümkündür. Yeni gelen Diskusların akvaryuma alışmaları su sıcaklığının 32_35 C’lik sıcaklıklara çıkıldığında, Diskuslarda sık görülen parazit türlerinin bir kısmından hiçbir ilaç kullanmaksızın kurtulabilirsiniz.
Lepistes Balığı
Lepistes, yeni başlayanlardan tecrübeli olanlara kadar her düzeyden akvaryum meraklısının besleyebileceği bir balıktır. Sayısız renk eşleşmesine sahip olabilir. Çeşitliliğin bu denli çok olması, akvaryumların rengarek görülmesini sağlar. Değişik su koşıllarına uyum sağlayabilir, geniş bir sıcaklık aralığında beslenebilir. Tüm yemleri ayırt etmeden tüketir. Kaliteli, bitkisel katkılı pul yemler bu balıkların gelişiminde ve renklenmesinde büyük fayda sağlar. Haftada 3_4 öğün canlı yem verilmesi faydalıdır. Yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Yavruları hızla gelişir ve üreme çağına ulaşır. Bu balıkları besleyen kişilerbeyaz benek ve mantar hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekli ilaçları bulundurmalıdır. Akvaryuma çok az miktarda iyotsuz tuz eklmesi bile hastalık riskini belirgin biçimde azaltır.
Japon Balığı
Duyarlı ve nazik olsalar da Japon balıkları için karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez. 18- 22 C ideal yaşam sıcaklıklarıdır; ısıtılmayan akvaryumlarda da yaşayabilirler. Japon balıkalrı için bol oksijen ve genş bir akvaryum tavsiye edilir. Canlı yemle beslenmeleri gelişmelerini kolaylaştırır. Japon balıkları yumurtlayarak ürer.
Kılıç Balığı
Erkeği dişisinden daha canlı ve ince görünümlüdür. Bir akvaryuma bir taneden fazla erkek koymamak gerekir. 20-30 C’de rahatlıkla yaşarlar. Akvaryumu renklendiren güzellikte balıklardır. Genellikle doğurgandırlar ve verdikleri yavru sayısı türden türe değişir. Canlı yemle beslenen balıklar tüm türlerde olduğu gibi daha doğurgan olur.
Neon Balığı
Karma akvaryumlar için uygun, uysal bir türdür. En az 8’li gruplar halinde beslenmeleri gerekir. Taze suya, klora ve diğer kimyasal maddelere karşı hassastırlar; ilaçları dikkatli kullanması gerekir. Bu türü, yeni kurulan akvaryumlara koymadan önce, Rasbora veya Lepistes gibi daha dayanıklı türlerle başlayarak suyun 1_2 ay biyolojik olarak uygun hale gelmesini beklemek gerekir. İyi şartlar sağlanırsa 10 yıl kadar yaşayabilirler.