Beden Dili
Beden Dili Kuralı
- İnsanlar, gördüklerine inanma eğilimi içindedirler. Bu sebeple beden
diliniz konuşmalarınızdan farklı şeyler söylüyorsa o dikkate alınacaktır. - Nasıl ki ne söylediğimize, nasıl söylediğimize önem veriyor ve dikkat
ediyorsak aynı özeni beden dilimizi kullanırken de göstermeliyiz. Çünkü; - Ne söylediğiniz-Söz: % 7
- Konuşma-Ses tonu: % 38
- Beden dili -Görüntü: % 55
- çevreye gönderdiğiniz sözsüz mesajlardır. Ayakta dik durun; olumlu,güçlü ve kendine güvenen bir ifadeniz olsun. Kambur oturmayın.Nasıl göründüğümüzü anlayabilmek için aynaya bakarız. Ancak bu sırada artistik pozlar ve bakışlar kullandığımızdan gün boyu çevreye bu şekilde göründüğümüzü sanırız.
- Sözlerimiz hareketlerimizle uyumlu olmalı. Anlatmak istediklerimizden farklı bir beden dili sergiliyorsak yanlış anlaşılmalara neden olabiliriz.
- El-kol hareketleri konuşmamızı desteklerse yararlı olur. Fakat gereğinden fazla ve anlattıklarımızdan farklı olursa da konuşmanızın önemini yitirmesine neden olur.
- Başkası konuşurken esnemek, konuşmalarını önemsemediğimiz izlenimi uyandırır. Bir seminerde, derste, toplantıda esnemek, oradabulunanlara “sıkıldım” mesajı verir ve olumlu bir görüntü oluşturmaz.Bazen bizi gören bir arkadaşımızın hiç de öyle olmadığı hâlde,
Bakışlar
- “Gözler kalbin aynasıdır” sözünde de anlatıldığı gibi hareketlerinizi düzenlemenin yanı sıra eğer bunu gözlerinize yansıtamıyorsanız yapmacık bir görüntü sergilersiniz.
- Gülüyorsunuz ancak gözleriniz donuk bir hâlde ise, karşınızdakinin elini sıcak bir şekilde sıkıyorsanız ancak gözlerinizde hiçbir ifade yoksa,istediğiniz etkiyi yaratmanız mümkün değildir.
- Tüm vücut bir bütün hâlinde algılanır; duygularınızla bakışlarınızı,hareketlerinizle beden dilinizi ortak kullanmaya alıştırın kendinizi. Zor değil, bunu bir kere başardınız mı gerisi gelecektir ve karşınızdakinin üzerinde istediğiniz etkiyi bırakabileceksiniz artık. Yaşamınızın kontrolünü elinize almış olacaksınız.- Başkası kendine ait mutlu bir haberi size söylemişse yüzünüzde şaşkın bir ifade olmasın. Sevindiğinizi belli edin.
Aklın süsü dildir, dilin süsü söz; kişinin süsü yüzdür,yüzün süsü de göz.
Yusuf Has Hacip
Yürüyüş
Etkili/özgüvenli bir yürüyüş nasıl olur?
- Sırt ve baş dik tutulur,
- Eller rahat bir şekilde yanlarda savrulur,
- Önemli bir işiniz olduğunu ima eden hızlı adımlar,
- Ayaklar yerde sürünmez, Beden Dili Kişisel yaşam alanı
- Her bireyin sahip olduğu, başkalarıyla arasındaki mesafeyi anlatan,gözle görülmeyen ve ihlal edildiğinde rahatsız olunan kendisine ait bölgedir.
- Hareket ettiğimizde kişisel yaşam alanımızla beraber hareket ederiz.
- Kişisel yaşam alanları hiç tanımadığımız insanlardan en yakınımıza doğru daralır.
- İnsanlarla konuşurken veya yan yana dururken onlara yaşam mesafesi bırakın.
- Kişisel Yaşam Alanı”nı ihlal edici her hareket, özrü gerektirir.Mesela yanlışlıkla birbirine dokunan kişiler karşılıklı “Kişisel Yaşam Alanları”na girdiklerinden dolayı özür dilemeleri gerekir.
Kaynakça:Alıcı,Akın.(2012) Yeni Görgü Kuralları.Elma Yayınevi