Evde Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kedinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Eğer bir kedi almaya karar verdiyseniz ve bu sizin ilk kediniz olacaksa, onun size değil, evine bağlı olacağını, size çok kızdığında bir tırmık atabileceğini, hatta sevmeniz için çağırdığınızda yanınıza gelmeyebileceği bilmelisiniz. Bu durum tamamen kedinin karakteri ile ilgilidir. Bunun dışında; kediler genel olarak uyumlu hayvanlardır. Karşılaşabileceğiniz en büyük problemler ise; yemek seçmeleri sokağa çıkma istemeleridir.
Kedime Nasıl Bakmam Gerekiyor?
Kedinizin her şeyden önce kendini güvende hissedebileceği bir yuvası olmalıdır. Ayrıca temiz suyu ve maması hep aynı yerde durmalıdır. Tuvalet kabının her zaman temiz olması sağlanmalıdır.Düzenli olarak fırçalanması ve bakımının yapılması, kedinizin sağlıklı tüylere sahip olmasını, dolayısıyla güzel görünmesini sağlar. Ayrıca fırçalama, temizlik ve bakım sayesinde onun dış görüntüsünde ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları daha iyi gözlemlersiniz. Yaralanma, hastalık ya da parazit gibi nedenlerle kediler aranızda özel bir dostluğun oluşmasını sağlayabilir. Eğer onu bebekliğinden itibaren fırçalamaya başlarsanız, buna alışacak ve her zaman fırçalanmaktan hoşlanacaktır. Üstelik kedinizi temiz tutmak yoludur. Çünkü günlük düzenli fırçalama hem kirli ve ölü tüyleri giderir, hem de tüylerin oğal yağının dengeli dağılmasını sağlar. Böylece kirler tüylere kalıcı olarak yapışmaz.
Kedimi Nasıl Yıkamalıyım
Yıkama işleminden önce kendinizi fırçalayıp ölü tüyleri temizleyin. Genelde kediler yıkanmaktan hiç hoşlanmaz. Ancak küçük yaşlardan itibaren banyoya alıştırırsanız, yıkamaya karşı tepkileri azalır. Kedinizi yıkarken mutlaka kediler için hazırlanmış bir şampuan kullanın, çünkü insanlar için üretilmiş şampuanlar kedilerinizin tüylerine uyum sağlamayacağı gibi derisine ve tüyulerine de zarar verebilir. Kedinizi yumuşak, ama yakın mesafeden tutun.
Nazik bir şekilde havluyla kurulayın, saç kurutma makinesi kullanmayın. Tüyleri kuruyuncaya kadar soğuk ortamlardan uzak tutun.
Kedinizin Kulak Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kedilerde genellikle kulak içinde bir birikmesi olabilir. Kulak temizliğini kulak temizleme çubuklarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sırasında çok nazik olun ve çubukları fazla derine sokmayın.
Kedinizin Tırnak Kesimini İhmal Etmeyin!
Tırnak kesimi için küçük kedi tırnak makaslarından kullanın, ev içerisinde yaşayan kedilerde sadece uçtaki kança kısmı kesin; daha fazla kesmeyin, bahçede ve dış ortamlarda yaşayan kedilerde ise tırnak kesilmemelidir, çünkü tırnakları onların dışarıdaki tehlikelere karşı en güçlü savunma araçlarıdır. Tırnak kesme işleminden çok hoşnut olmayacağı için kendiniziönce bir havluya sarın ve kedinizi de kedinin çırpınma darbelerinden koruyarak tırnalarını kesin.
Kediler Neden Fazla Tüy Döker?
Kedilerde tüy dökme sebebleri arasında kötü beslenme, deri rahatsızlıkları, bit- pire gibi parazitlerin buluşması, hastalıklar ve stres olabilir.
Kedinizin Tüy Dökümüe Dikkat!
Doğal ortamda yaşayan kediler yılda sadece bir kez, ilkbaharda tüy döker. Ancak evcil kediler doğal ortamlarından uzak olmaları ve ısınma şartları nedeniyle tüm yıl boyunca tüy dökebilir. Bu nedenle tüylerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir.
Kedinizin Sağlığı
Kediler de bizim gibi virüs ve bakterilerden etkilenir ve hastalanır. Hatta bazı virüs ve bakteri türleri, kediler için ölümcüldür. Kedinizi bundan korumanın yolu ise onun sağlık ve bakımına gereken dikkati göstermenizdir. Özellikle aşılanması, kedinizin ve sizin sağlığınız için büyük önem taşır. Aşı, kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Öldürücü ve tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kedinizin Aşısından Sonra Ne Yapmalıyım?
Aşıdan sonra birkaç saat kedinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Mutlaka veterinere başvurmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise, kedinizi stres oluşturacak etkenlerden uzak tutmaktır. Mümkünse dinlenmesini sağlayın. Aşı yerini ara ara kontrol edin. 10.000’de bir olmakla birlikte aşı yerinde tümor oluşma tehlikesi vardır. Bu ihtimal, aşıdan 2 ay sonrasına kadar söz konusu olabilir.