Mars’ta Çamur Çatlağı
Mars’ta gözlemlenen çamur çatlağına ilişkin yeni bir çalışma, gezegenin bir zamanlar mevsimlere sahip olabileceğini gösteriyor.
Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Curiosity gezgini tarafından yapılan çamur çatlakları gözlemleri, Mars’ta yüksek sıklıkta ıslak kuru döngülere sahip olabileceğini gösteriyor. Bu, gezegenin bir zamanlar mevsimsel hava modellerine veya ani sellere sahip olduğu anlamına gelebilir.
Curiosity yıllarca çoğunlukla silikatlarla kaplı bölgeleri araştırdı. Daha sonra sülfatlarla dolu yeni bir alana girdi. Amerika Birleşik Devletleri, New Mexico’daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’na göre araştırma ekibi, o ortamdaki çamur çatlağı modellerinde bir değişiklik buldu, bu da yüzeyin kuruyacağı şekilde bir değişiklik anlamına geliyor. Su bir süreliğine mevcut olabilir, buharlaşıp çokgenler şeklinde çamur çatlakları oluşana kadar yeniden ortaya çıkabilir.
“Olgun çamur çatlaklarının bu heyecan verici gözlemleri, Mars’taki eksik su geçmişinin bir kısmını doldurmamıza izin veriyor. Mars sıcak ve nemli bir gezegenden bugün bildiğimiz soğuk ve kuru yere nasıl geçti? Araştırma makalesinin ortak yazarı Nina Lanza bir basın açıklamasında, “Bu çamur çatlakları bize Mars yüzeyinde sıvı suyun daha az bol olduğu ancak hala aktif olduğu geçiş zamanını gösteriyor” dedi. Lanza, Curiosity gezgini üzerindeki ChemCam cihazının baş araştırmacısıdır.
Mars’ta bu şekillerin oluşması gezegenimizde meydana gelen süreçlerden çok farklı değil. Yeryüzünde, çamur çatlakları başlangıçta T şeklinde bir modelde oluşur. Ancak bu çatlaklar ıslanma ve kuruma döngülerinden geçirildiğinde, daha çok Y şeklini oluşturmaya başlarlar. Neredeyse tam olarak Curiosity’nin Mars’ta bulduğu şey.
Ayrıca Mars’taki çamur çatlakları sadece birkaç santimetre derinliğindeydi. Bu, ıslak kuru döngülerin mevsimsel olduğunu veya ani sellerde olduğu gibi daha hızlı gerçekleşebileceğini gösteriyor.