Faydalı Pratik Bilgiler | Bilgisiz Kalma

Olgun Makyajı

  • Ağustos 17, 2022
  • 4 min read
Olgun Makyajı

olgun makyaj yapımı

Olgun Makyaj Tanımı

Cildin yaşlanması hayat boyu süren yavaş ancak devamlı bir süreçtir. Özellikle ağız ve gözler çevresinde çizgi ve kırışıklıklar oluşur. Olgun ciltte göz altında mor halkalar, çökük yanaklar ve kuperozlar oluşur. Özellikle cilt renginde değişim ve lekeler oluşur. Yılların etkisine, kötü hava koşullarına ve güneşteki ultraviyole ışınlarının etkisine daha fazla direnemeyen cilt, yer yer kırışmaya ve sarkmaya başlar. Bu tür durumlarda makyaj yapmak gerçekten büyük bir ustalık ister. Kırışıkların arasına giren fondöten ve farlar, yaşlılık izlerini daha çok ortaya çıkarır. Olgun bir ciltte sade bir makyajla yılların izi ustalıkla gizlenebilir.

Olgun Makyaj Uygulamasında Dikkate Edilecek Noktalar

Cilt lekeleri: Yüzdeki lekeleri yok etmek için kuru dokulu bir kapatıcı kullanılabilir. Kuru dokulu bir kapatıcı lekelere daha sıkı tutunur ve cildi tahriş etmez. Ten rengine uygun bir kapatıcı seçilmelidir, yoksa lekeler olduğundan daha büyük görünür. Kapatıcıyı fırça yardımıyla lekenin olduğu yere uygulayınız. Kapatıcıyı uyguladıktan sonra fondöten uygulanabilir.

Çatlak kılcal damarlar: Kuperozların olduğu bölgeye ince bir şekilde kapatıcı sürülür. Bazen yalnızca fondöten uygulamakta kılcal damar çatlaklarını kapatmak için yeterli olabilir. Fondöten seçimi de oldukça önemlidir. Kırmızılıkları kapatmak için yeşil bazlı bir kapatıcı kullanmalı, bunu sadece yüzün kızarık olan bölgesine sürmelisiniz. Parmak uçlarınızla dağıtarak üstüne fondöten sürmelisiniz.


Göz altı torbası: Yaşın ilerlemesiyle birlikte göz altında kırışıklıklar ve göz altı torbaları oluşur. Bunları kapatmak çok kolay değildir. İlk olarak göz torbalarının olduğu bölgeye kapatıcı uygulanır. Daha sonra torbaların alt kısmına ışık vererek aydınlatılabilir. Yüzün geri kalanına fondöten uygulayabilirsiniz. Çok açık renk kapatıcı kullanmak, kapatmaya çalıştığınız problemli bölgeye daha fazla dikkat çeker. Kapatıcıyı çok ince bir kat hâlinde sürmek daha yararlı olur.

Hiperpigmentasyon: Yaşlılık lekeleri veya kahverengi benekler çok fazla güneş ışığından veya hamilelik esnasında hormanal değişiklikten meydana gelebilir. Bunları düzeltmek için sadece rengi değişen alana kapatıcı uygulanmalıdır. Kapatıcıyı lekenin dışına taşırırsanız doğal renkte olan cildi aydınlatmış olursunuz. Kapatıcıyı dağıtmak için parmak ucunuzla noktasal hareketler yapabilirsiniz.

Olgun Makyaj Uygulaması


Fondöten makyajın zeminini oluşturmak ve hataları kamufle etmek için uygulanır ancak bu genç ciltler için uygundur. 40′lı yaşlarda fondöten, sivilce ve leke gibi hataları yok edebilir ancak özellikle mimikler dolayısıyla ortaya çıkacak çizgileri daha çok ortaya çıkarır. Bu nedenle fondöten kullanırken son derece dikkatli olunmalı, yoğun akıcı olmayan fondötenler yerine ince likit fondötenler tercih edilmelidir. Böylece cilt hem rahatlıkla nefes alabilir hem de fondötenin kalın dokusu kırışıkların arasına girerek daha da belirgin olmasını engellemiş olur. Daha ileri cilt deformasyonlarında ise likit de olsa fondöten kullanmamak en doğrusudur. Bunun yerine bir fırça yardımıyla sürülecek toz pudra, cilde doğal ve pürüzsüz bir ifade vermek için yeterlidir. Renk seçiminde ise asla cildin doğal rengi dışına çıkılmamalıdır. Özellikle çok açık renk kullanmamaya özen gösterilmelidir.

  • Lekelerin üzerine açık renk kapatıcı uygulayarak renk farkları ortadan kaldırılmalıdır.

  • Ten rengine uygun likit fondöten seçilmeli ve uygulanmalıdır.
  • Göz altında torbalar veya mor halkalar varsa kapatıcılarla kapatılmalıdır.
  • Göz kapağını aydınlatmak için açık renk farlar tercih edilmelidir.
  • Çok parlak ve dikkat çekici renkler tercih edilmemelidir.
  • Kirpikler çok yoğun olmayacak şekilde rimellenmelidir.
  • Göz kalemi kapatılmak istenen kusurları ortaya çıkarır. Bu nedenle farla gölgelendirmek en doğru yöntemdir.
  • Canlı, parlak ve sedefli rujlardan kaçınılmalıdır. Mat ve doğal renkli rujlar tercih edilmelidir.

Kaynakça:MEGEP, Makyaj.Ankara,2014

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir