Faydalı Pratik Bilgiler | Bilgisiz Kalma

Sıklamen Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

  • Eylül 28, 2023
  • 2 min read
Sıklamen Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Kış Çiçeği olarakta bilinen Siklamen Çiçeği, soğuğa dayanıklıdır. kış mevsimi bahçe ve balkona yetiştirilir.

Sıklamen yumrulu çiçeklerden birisidir. Asıl vatanı İran ve Anadolu’dur Küçük çiçekli ve yabani siklamen ormanlar içerisinde yetişir. Hollandalılar Türkiye’den ithal ettikleri küçük siklamen yumrularını yetiştirip ıslah ederek tekrar başka memleketlere ihraç etmektedirler.
Bugün büyük gösterişli çiçekli, zengin renk ve şekillerde yüzlerce siklamen çeşitleri bulunmaktadır.
Sıklamenler tohum ve yumru ile çoğaltılır. Evlerde sıklamen şu şekilde yetiştirilir:
Ağustos ve eylül aylarında sağlam, dolgun ve sıkı sıklamen yumruları alınır. İçerisine aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu, eski yanmış ve elenmiş koyun gübresi konmuş orta büyüklükteki saksılara 3-4 cm derinliğinde yumru dikilir. Saksılar 12-15 ısı derecesinde olan yerlere konur. Saksılardaki yumrular ara sıra sulanır. Sağlam yumrulu bir sıklamen çiçeği mütematiyen tomurcuk vererek uzun müddet yeni yeni çiçekler açar. Siklamen çiçekleri sonbahar ve kış aylarında odalarda pencere önlerinde yahut ışıklı hollerde masalar üstünde muhafaza edilir.
Çiçeklenme süresi bittikten sonra sıklamen çiçeğini dinlendirmek gerekir. Çiçeklenme sonunda sulama kesilir. Yaprakları kuruduktan sonra siklamen saksıları 3-4 ay müddetle gölgeli serin bir yerde aklanır. Yumruların buruşup kurumamaları için pek seyrek fakat az su verilir. Ağustos – Eylül ayında siklamen yumrusunu eski saksısından çıkarmalı bir kısım bozulmuş köklerini kestikten sonra aynı büyüklükte içine harçlı toprak konmuş saksılara dikilmelidir. İyi bakılmak şartiyle siklamenler 8 – 10 sene kadar dayanabilirler. Sıklamenler ağustos ayından mart ayına kadar çiçek açarlar.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir