Telefon Görgüsü
Telefon Görgüsü
- Söyleyeceklerinizi telefon etmeden önce belirleyin.
- Telefon eden kişi önce kendini tanıtır, ardından konuşmak istediği kişiyi belirtir. (Merhaba ben Kürşat, Bora ile görüşebilir miyim?)Telefonda konuşurken bir şey yenmez, sakız çiğnenmez.
- Ahizeye öksürülmez. Ancak zorunlu hâllerde ahize ağızdan uzaklaştırılır ve sonunda “Affedersiniz” denerek özür belirtilir.
- Telefonda konuşurken, görüşme yaptığınız kişiden izin istemeden ortamda bulunan başkalarıyla konuşmak saygısızlıktır.
- Bulunduğunuz yerde birden fazla telefon olabilir. Siz bu telefonlardan biriyle görüşürken diğeri çaldığında, çalan telefonu açık bırakarak bir şey söylemeden ilk telefonla görüşmeye devam etmeyin.
- Yanlış numaraya telefon edildiği anlaşıldığında özür dilemeden kapatılmamalıdır. Bu davranışa karşılık diğer taraf da anlayış göstermelidir.
- Başkalarının telefon konuşmaları dinlenmemelidir.
- Evinizde misafir varken telefon çaldığında izin isteyerek telefona bakılmalı ve bu görüşme uzun tutularak misafir yalnız bırakılmamalıdır.
- Başkasının evinden telefon etmek zorunda kalmışsak; önce izin istenmeli, konuşma kısa tutulmalı ve uzak mesafe aramamaya özen gösterilmelidir.
- Genel telefonlar kullanılırken görüşmeler mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.
- İşyerinde veya evde telefon görüşmesi yaparken ziyarete gelen birine başla küçük bir selamlama yapılır, böylece konuşma bitene kadar gelen ziyaretçi bekletilmemiş olur.
- Biri telefonda görüşürken sürekli ona bir şeyler anlatmak, kendi söyleyeceğini onun aracılığıyla karşı tarafa iletmeye çalışmak ve telefon görüşmesini acil durumlar dışında bölmek iyi davranışlar arasında yer almaz. Eğer biri size böyle davranıyorsa “bir dakika” anlamında işaretle durdurabilirsiz. Görmezden gelmek, daha çok ısrar etmesine neden olacaktır.
- Misafirinizin olduğu bir ortamda telefonla görüşürken “Yanımda Semih Bey var, konuşmak ister misin?” tarzında bir söylem iki taraftan birinin veya her iki tarafın da rahatsız olmasına neden olabilir. Herhangi bir sebepten dolayı konuşmak istemiyorlardır belki de.
- Topluluk içerisinde, kapalı mekânlarda yapılan cep telefonu görüşmeleri hem kısa tutulmalı hem de alçak sesle konuşulmalıdır.
- Sizden büyük birisiyle, makam ve mevkice üstünüzle veya bir kadınla konuşurken telefonu karşı tarafın kapatmasını bekleyin.Diğer durumlarda, telefon görüşmelerini, arayan kişinin bitirmesi daha uygun olur.
- Telesekretere kısa ve öz açılış konuşması kaydedilmelidir.
- Telefonun yanında bir not defteri ve telefon rehberi bulundurmak işinizi kolaylaştıracaktır.
- Dostlarımızı, sevdiklerimizi, yalnızlık çekenleri ve büyüklerimizi belirli aralıklarla hatırlayıp aramak, hâl ve hatırlarını sormak ince bir davranıştır.
Telefonla Arama Zamanları
- Bir evi arayacaksak, çok yakınımız bile olsa, sabah çok erken veya akşam çok geç saatlerde aramak uygun değildir. Böyle bir telefon geldiğinde ne düşündüğümüz göz önünde bulundurulmalıdır.
- Yemek saatlerinde aranmamalıdır.
- Cep telefonlarının kapalı konuma alınması gereken durumlar ve mekânlarları telefondak vardır: toplantılar, eğitim faaliyetleri, sinema, tiyatro ve konserler, ibadethaneler vb.Ütü yaparken gelen telefonlar tehlike oluşturabilir!
Telefondaki Sesiniz
- Telefonu açtığınızda, uyku saati olmadığı hâlde, “Uyuyor muydun?” diyen oldu mu hiç? İşte bu, ses tonunuzdan kaynaklanmaktadır. Telefondaki sesiniz sizi temsil eder.
- Ev içerisinde pasif geçirdiğimiz anlarda sesimiz kullanılmadığından kısılır, vücut rahatlama pozisyonuna geldiğinden uyuşuk bir hâl alır.Yalnız kalındığında beyin eğer canlı, dinamik ve ho-şa giden hatıra hayal dışında şeyler düşünüyorsa yüzümüz düşer. Böyle durumlarda telefon çaldığında sesinizin uykulu, yani pasif, uyuşuk çıkması normaldir.Yapılacak işlem, telefonu açmadan boğazınızı, sesinizi temizlemek ve yüzünüze bir gülücük kondurmaktır. Böylece canlı, neşeli ve enerjik bir ses tonuyla karşı tarafa olumlu bir mesaj vermiş olursunuz.
- Telefon etmeden veya çalan telefonu açmadan önce güçlü bir şekilde,ağzınızı açarak söyleyeceğiniz beş-altı kelime, tembelleşmiş ağız yapınıza hareketlilik katar ve ses tonunuz daha iyi çıkar. Yorgun çıkmaz.
- Bir telefon görüşmesinde karşı tarafta bırakacağınız izlenimi belirleyen en önemli unsur, sesinizdir.
- Telefonda konuşurken çoğu zaman farkında olmadan, daha anlaşılır olma kaygısıyla ses düzeyi yükseltilir. Bu, genelde gereksiz bir davranıştır. Fakat gerekli olduğu hâllerde, çevreyi daha az rahatsızetmek için bulunulan yerin kapısı/penceresi kapatılır.
- Telefon ahizesi, tutulurken ne nefesin karşı tarafa duyulacağı yakınlıkta ne de sesin az işitilip söylenilenlerin tekrar tekrar sorulduğu uzaklıkta olmalıdır. Ahizeyi anlaşılır, uygun ses mesafesinde tutmak idealdir.
- Otomatik konuşmalar yapmak yerine konuşma tarzını güzelleştirmek için uğraşılmalıdır.
- Ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemlidir.O an sizi desteleyecek ne beden diliniz ne de görüntünüz vardır. Tüm imajınız ses tonunuzla gerçekleşecektir.
Kaynakça:Alıcı,Akın.(2012) Yeni Görgü Kuralları.Elma Yayınevi