Ütü Yapmanın Püf Noktaları Ve Kola Çeşitleri
ÜTÜ YAPMA
Bitmiş Ürünü Ütüleme
Ütülemenin Önemi
Ütü, yapılan işlemlerin güzel görünmesini sağlar. Kirlenmesini geciktirir. Yapılan ürünün net olmasını sağlar.
.Ürünü Ütülemede Kullanılan Araç ve Gereçler
Ütü
Ütü masası
Ütü bezi
Su
Su kabı
Ürün Özelliğine Göre Ütü Yapmak
Pamuklu kumaşlar çok hafif nemli olarak
Yünlü kumaşlar hafif nemli ütü bezi ile
Keten kumaşlar nemli bez ile ve kızgın ütü ile ütülenir.
Ürünü Ütülerken Dikkat Edilecek Noktalar
Ütü yapılacak yer aydınlık olmalı,
Ütünün altı temiz olmalı,
Ütü yapılacak yer düz olmalı,
Ütünün ısı ayarı ürünün iplik özelliğine göre yapılmalı,
Ürün tersinden ütülenmeli,
Ütü bezi kullanılmalı,
Ürün iyice kurutulmalı, nemli bırakılmamalıdır.
Ütüden Sararan Yerlerin Temizlenmesi
Ütüden sararan yerler hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
Kola Çeşitleri
Ürünlere hafif bir sertlik vermek için yapılan işleme kolalama denir.
Evimizde kullandığımız örtülerle bazı giyim eşyalarına yıkandıktan sonra sertlik ve parlaklık vermek için kola yapılır. Bu iş için değişik maddelerden yapılan ya çiğ ya da pişirilerek hazırlanan kola, kumaşın cinsine göre uygulanır. Kumaşın cinsine göre seçim yapmazsak sonuç güzel olmaz. Kumaş yıkandıktan sonra, kumaşın cinsine göre zamk, nişasta, pirinç, patates, jelatin, yumurta akı gibi çeşitli kolalar kullanılır
Kolaların Uygulama şekilleri
Zamk kolası:
1 litre su için 250 gr. zamk hesabı ile hazırlanır. Önce parça halindeki zamk (Arap zamkı) yıkanır. Üstünün kiri gittikten sonra ılık suda iyice eritilir, tülbentten süzülür, kullanılmak üzere şişelere konarak kaldırılır. Kola, kolalanacak kumaş için çok koyu olmuşsa içine istendiği kadar su katılarak sulandırılır. Toz zamk daha çabuk erir. 1 litre suda 20 gr. eritilen toz zamk muslin kumaşlara çok güzel bir canlılık verir. Yalnız bu kola, beyaz çamaşırların rengini biraz sararttığı için renkli çamaşırları kolalamada tercih edilir.
Sulandırılmış kola, içine kumaş batırılmadan önce, iyice karıştırılır. Sonra kumaş batırılır, biraz sıkılıp sudan çıkarılır. Kuru, temiz bir bez arasına konur, 15 dakika kadar bırakılır. Nemini iyice çektikten sonra tersinden ütülenir.
Nişasta kolası: 1 litre suya 25 gr, nişasta konur. iyice karıştırılarak ezilir. Sonra su ısıtılır.
Patates kolası: 4-5 tane çiğ patates, kabukları soyulup rendelendikten sonra, 4-5 litre soğuk suyun içine konup bir süre bırakılır. Sonra su süzülerek bir kaba alınır. Kolalanacak kumaşın bir ucu bu suya batırılıp ütülenir. Çok sert olursa biraz daha sulandırılır. Beyaz, krem rengi çözmeler, ipekli kumaşlar, margizetler temizlendikten sonra hafif patates kolasına batırılıp ütülenecek olursa yeni gibi olur.
Jelatin kolası: Daha çok, renkli şifon, vual gibi ince kumaşları temizledikten sonra hafif sertleştirmek için yapılır. 1 litre sıcak suyun içine, istenen sertliğe göre, 1-2 tabaka jelatin konur, iyice karıştırılarak eritilir. Sonra kolalanacak parça bunun içine batırılır. Sudan çıkarılıp sıkılarak düz bir masa üstüne gerilir. Tüysüz kuru bir bezle üstü bir kere silinir.
Yumurta akı kolası: Daha çok eni dar, renkli dantellere, oyalara yapılır. Tül perdeler yumurta akı ile kolalanacak olursa perde yumurta akına batırıldıktan sonra gerilerek kurutulmalıdır. Yer elverişli değilse, kolaya batırılmış perde penceredeki yerine asılır. Altına ya kalın bir bez ya da gazete kâğıtları konarak damlayan suların döşemeyi kirletmesi önlendikten sonra perde asılı olarak kurumaya bırakılır. Küçük dantel örtüler, oyalar da önce masaya gerilir. Bezden temiz bir tampon yapılır. Bu tampon yumurta akına batırılır, oyalar ayrı ayrı tamponlanarak kolalanıp gergin olarak kurutulur.
Pirinç unu kolası: En iyi koladır. Yeni çamaşırları, bebek takımlarını kolalamada kullanılır. Biraz pahalıdır. 1 litre suya 25 gram pirinç koyarak hazırlanır. Bu kola çamaşırlara ayrıca bir parlaklık da verir.
Sıvı sentetik kola: Kola maddesini bir küvete boşaltınız (Tercihe göre istenirse su ilave edebilirsiniz.). Yapılmış ürünü nemliyken küvetin içine yerleştiriniz. Biraz bekledikten sonra ürünü sıkarak çıkarınız, silkeleyiniz ve kurutunuz tersinden ılık ütü ile ütüleyiniz.
Sprey kola: Ürünün kolalanacak bölümlerini temiz bir örtü üzerine yayınız ve kutu (içindeki karışımın homojen hale gelmesi için) kuvvetlice sallanır. 40 derecelik açı yapacak şekilde eğimli olarak tutularak kutunun düğmesine basılır ve kolalanacak yüzeylere püskürtülerek kolalanır.
Bilgisiz Kalma Ekibi Olarak Kolay Günler Dileriz.
Güzel Yorumlarınızı Bekleriz