Evde Orkide Çiçeği Nasıl Yetişir ?
Orkide, salepgillerdendir. Çiçeklerin en kıymetli ve pahalısıdır. Renklerine, biçimlerine göre değerleri değişen birçok çeşitleri vardır Vatanı Amerika, Hindistan ve Avustralya’nın sıcak bölgeleridir. Avrupa’ya ilk defa 1731 yılında getirilmiştir. Yetiştirilmesi çok zordur. Ancak ısı ve rutubet derecelerinin ayarlanması sayesinde seralarda ve evlerde yetiştirilebilir.
orkideyi evlerde başarı ile yetiştirebilmek için özel surette yaptırılmış küçük oda serasına (camekana) ihtiyaç vardır. Bu seranın yüksekliği 1 – 1,25 M. olmalıdır. Kadrosu madeni ve tahtadan yapılabilir. içerisine çinko veya alüminyumdan bir banyo konur. Saranın dört bir tarafında da camdan pencereler vardır. Seranın ısıtılması için hususi bir elektrik cihazı konur. içindeki ısıyı ölçmek için bir termometre, rutubeti ölçmek için de hygrometre bulundurulur. Orkide tohumları vasıtasıyla çoğaltılır. Bu tohumları tanınmış firmalardan temin etmelidir. Tohumlar çok ince ve nazik olduklarından, küçük cam tabakçılariçerisinde steril agar %75 – 80 gibi yüksek bir neme ihtiyaç gösterirler. Güneşli günlerde öğleden evvel ve nem temin etmek için orkidelere su serpmelidir. Orkidelerin su depo eden şişkin gövde organları ile etli yaprakları vardır. Fazla su vermektense biraz daha az su vermek iyidir. Orkideler kireçsiz su isterler. Yağmur suları bunlar için en âlâsıdır. Tropik memleketlere ait orkidelerin normal yetişebilmeleri 20 – 30 derece sıcaklığı, ılıman iklimlere ait orkideleri ise 13 – 18 derece ısıya ihtiyaçları vardır. Bundan başka orkideleri havalandırmak da gerekir.
Orkideler, diğer çiçekler gibi bildiğimiz çiçek toprağında yetişmezler. Bunlar özel surette hazırlanmış bitkisel material isterler. Bataklık yosunu ile fujer kökleri ve kıyılmış taze kayın ağacı yapraklarından ibaret bir material orkidenin toprağını teşkil ederler. Kurutulmuş inek gübresi de beslenmesine yarar. Odalarda, evlerde orkide yetiştirmek için en iyisi küçük veya orta boy toprak saksılar tercih edilir.
Seralarda orkide yetiştirilmesinde kullanılan tahtadan yapılmış kafes saksılara ihtiyaç yoktur. Yukarıda adlarını yazdığımız orkide toprağını, orkide yetiştiren bahçıvanlardan da temin etmek mümkündür. Orkideler saksılar içerisinde üç sene kalabilirler. Yaşlanmış orkidelerin saksısını değiştirmek için gayet dikkatlice eski saksıdan orkideler kökleriyle beraber çıkarılır. Eski çürümüş bozuk kökler keskin bir bıçakla ayıklanır, atılır. Taze köklere asla dokunulmaz. Yeni saksının içerisine istediği bitkisel material doldurulur ve ıslatılır. Bunun üzerine köklü bitki oturtulur. ve üzerine tekrar aynı material doldurulur. Eski saksıda hangi yükseklikte ise, yeni saksıda da aynı yükseklikte bulunmalıdır.